Van klassieke neon naar LED-alternatieven: wat je moet weten

Van klassieke neon naar LED-alternatieven: wat je moet weten

Op de aankomende Visualize Expo is neonverlichting te vinden als een steeds vernieuwende vorm van visuele communicatie. Neon, een edelgas dat je vindt als element nummer 10 in het Periodiek Systeem der Elementen, heeft al een lange tijd een belangrijke plek in de reclame- en kunstwereld. Toch zorgt de recente opkomst van ‘fake’ neon, gebaseerd op LED-verlichting, voor verwarring onder zowel consumenten als professionals in de signindustrie.

shop-4806610_1280

neon versus 'fake' neon

Echte neon wordt gemaakt van heldere glazen buizen gevuld met neongas, die licht geven door elektrische ontlading. Dit levert een unieke, warme gloed op die zowel functioneel als esthetisch aantrekkelijk is. Het maken en installeren van echte neon vraagt om vakmanschap en technische kennis, met veel aandacht voor veiligheid en duurzaamheid. Echte neon is meer dan alleen een lichtbron; het is een kunstvorm die met zorg wordt gemaakt door ervaren vakmensen.

Daartegenover staat ‘fake’ neon, dat gebruikmaakt van LED-technologie om een vergelijkbare visuele uitstraling te creëren met flexibele kunststofprofielen. Hoewel LED-neon praktische voordelen biedt zoals energie-efficiëntie en duurzaamheid, verschilt het fundamenteel van authentieke neon in termen van esthetiek en productiemethoden.

 

innovaties in neonverlichting

Er zijn verschillende moderne ontwikkelingen in neonverlichting, zoals:

Energie-efficiëntie: de integratie van LED-technologie in neonontwerpen heeft geleid tot energiezuinige oplossingen die voldoen aan de duurzaamheidsnormen van vandaag.

Flexibiliteit: nieuwe materialen en productietechnieken maken neonverlichting flexibeler en veelzijdiger, geschikt voor allerlei toepassingen en ontwerpen.

Slimme technologie: smart neonverlichting maakt het mogelijk om verlichting aan te passen en te controleren via mobiele apps, wat zorgt voor dynamische en interactieve lichtoplossingen.

De opkomst van ‘fake’ neon brengt ook uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van eerlijke communicatie naar consumenten. Misleidende claims en verkeerd gebruik van termen zorgen vaak voor verwarring, wat kan leiden tot teleurstellingen en misverstanden bij het kiezen van de juiste lichtoplossing voor specifieke toepassingen.

neon als kunstvorm

Neonkunst blijft een populaire trend, met steeds meer kunstenaars die neon gebruiken om visueel indrukwekkende en conceptueel uitdagende werken te creëren. De heldere, levendige kleuren van neon zijn perfect voor opvallende installaties die de aandacht trekken en emoties oproepen. Moderne neonkunstenaars experimenteren met nieuwe technieken en materialen om hun creatieve visie tot leven te brengen, vaak met behulp van flexibele en slimme neontechnologieën.

bezoek aan visualize expo 2025

Ontdek de laatste trends en innovaties in neonverlichting op de Visualize Expo. Leer hoe je neon effectief kunt gebruiken in jouw visuele communicatiestrategieën en ontmoet toonaangevende leveranciers en experts die je kunnen helpen de juiste oplossing te kiezen voor jouw specifieke behoeften.

Bij Visualize Expo willen we een platform bieden waar kennis, innovatie en inspiratie samenkomen. We nodigen je van harte uit om op 25, 26 & 27 maart 2025 in Evenementenhal Gorinchem samen met ons de toekomst van neonverlichting te verkennen en vorm te geven.

Visualize Expo

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Scroll naar top

SIGN & PRINT Expo WORDT VISUALIZE EXPO

Een nieuwe naam, een nieuw logo en een nieuwe website. De bekende Sign & Print beurs presenteert zich vanaf nu als Visualize Expo!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste nieuws rondom Visualize Expo.